Idag har Linda träffat den grupp som kommer att fungera som vår beställare, och mötet avlöpte finfint. Tror att alla gick därifrån med en positiv känsla. Ämnen som Var ska museet placeras? och Vad ska rymmas i byggnaden? diskuterades. Vi klargjorde från början att vår främsta prioritet såklart är vårt examensarbete, vilket mottogs bra. Vi har ju chansen att utreda möjligheter som annars kanske inte skulle vara realistiska, med tanke på att vi inte har någon budget att spräcka. Förutom vår egen dåförståss...
Efter att ha fått klartecken från gruppen kan vi nu avslöja att våra "beställare" är Lars Skoghäll - Museichef på Örebro Läns Museum, Jerk Alton - arkitekt SAR/MSA, Gösta Lönnberg samt Peter Ekström - konstnär samt rektor för Örebro Konstskola. Det känns riktig bra att ha dessa herrar i ryggen, vi förväntar oss inget mindre än ett riktigt spännande samarbete!
Nedan kan intresserade läsa vårt preliminära program, som under de närmaste veckorna ska kompletteras och fördjupas. Håll till godo!
/LindaKarlskrona & Kumla
9 juni 2008
Konst och Kultur i Örebro
Program för examensarbete på Chalmers Arkitektur
Cecilia Wretström & Linda Östbro
HT 2008
Övergripande idé
Vårt mål är att tillsammans med en intressegrupp utreda och föreslå ett nytt konstmuseum i Örebro. Intressegruppen – bestående av bland andra arkitekt SAR/MSA Jerk Alton, Gösta Lönnberg, Örebro läns museums museichef Lars Skoghäll och rektorn för Örebro Konstskola Peter Ekström – är vår beställare i den mening att de är initiativtagare till en utredning kring ett nytt museum. Konstmuseet ska följa aktuella riktlinjer för en hållbar utveckling vad det gäller materialval och byggtekniker, likväl som för museets plats i staden och dess påverkan på samhället i stort. Examensarbetets fokus kommer att ligga på utformningen och gestaltningen av konstmuseet, men kommer utöver detta även att innehålla en inledande utredning kring val av plats och av vilka verksamheter som kan vara lämpliga att inhysa i museet.
Problem- och frågeställningar
I vårt arbete ingår att tillsammans med intressegruppen undersöka vilka förutsättningar som finns för ett eventuellt nytt konstmuseum.
· Vilket behov finns av ett nytt museum?
· Vilka verksamheter bör finnas i museet?
· Var i staden bör museet placeras?
· I vilken kontext hör museet hemma?
· Riktar sig museet mot några särskilda grupper, och i sådana fall – vilka?
· Vilken roll ska museet spela i staden?
· Vilken sorts konst ska museet innehålla?
· Ska utställningarna vara permanenta eller tillfälliga?
· Vilka aktörer i staden/samhället kan ha ett särskilt intresse av ett nytt museum?
· Ska museet vara ett komplement till länsmuseet?
· Ska museet fungera även för andra verksamheter, ex teater, kulturhus?
· Hur ska museet drivas?
· Vilken roll har ett nytt museum i staden Örebros framtida utveckling?
Avgränsning och kontext
Vårt främsta mål är att göra ett examensarbete där vi undersöker och provar olika alternativ, med bakgrund av en faktisk situation. Eftersom vi kommer att arbeta mot en beställare – i form av en intressegrupp – så ska vårt förslag ta avstamp i de konkreta behov som vår utredning visar. Dock tar vi oss friheten att följa främst vårt eget program, och i andra hand det program som vår beställare ger oss. Som avgränsning ser vi till det konkreta, vår önskan är att föreslå ett konstmuseum som är praktiskt genomförbart och byggt ur en hållbar synvinkel.
Bakgrund till projektet
Beskrivs närmare efter avtalade möten med intressegruppen.
Syfte
Vår önskan är att få möjlighet att utveckla de kunskaper vi fått under våra respektive magisterutbildningar, båda inom hållbar utveckling. Vi har läst olika kurser men inom samma ram, och hoppas att genom vårt samarbete dra nytta och lära oss av varandra. Vi vill vidare öva oss i att förstå och sätta oss in i ett samhälles utveckling, och också i teorin prova de olika material och byggtekniker som utvecklats inom ramen för hållbar utveckling.
Metod
Efter att ha inlett samarbetet med intressegruppen i Örebro hoppas vi ha kunskap om vilka personer och institutioner som kan hjälpa oss i undersökningen av konstmuseets förutsättningar. Utöver de kontakterna så planerar vi att leta efter förebilder, referenser och material i litteratur och med hjälp av handledning; både den som erbjuds på skolan och med hjälp av externa kontakter.
Ett mer specificerat tillvägagångssätt ska utarbetas under sommaren.
Vi planerar att jobba tillsammans och inte dela upp arbetet nämnvärt. Eftersom Linda är hemmahörande i närheten av Örebro är det av praktiska skäl enklast att hon är den som har tätast kontakt med intressegruppen, men det är planerat att även Cecilia kommer att resa till Örebro vid flera tillfällen.
Mål
Vi ska presentera ett förslag som uppfyller de krav enligt hållbar utveckling vi ställer på en byggnad, och en gestaltning av Örebros Nya Konstmuseum som tilltalar såväl besökare som verksamma och aktiva i byggnaden. Eftersom en diskussion kring frågan om ett nytt konstmuseum i Örebro så smått har börjat ta form, är vår förhoppning även att vårt förslag kan bli ett bra diskussionsunderlag för den fortsatta debatten.
Vår önskan är såklart också att vårt förslag till ett nytt konstmuseum blir så bra att någon eller några kan tänka sig att förverkliga det!!
Litteratur, material och förebilder
Vi planerar att göra en del studiebesök under projektets början, men vi har ännu inte bestämt vart eller vilka projekt vi vill se. Vi förväntar oss att få mer uppslag när projektet tar fart, och att mötena med intressegruppen kan inspirera till både litteratur och referenser.
Preliminär tidsplanering
Vårt projekt ska preliminärt starta den 4 augusti, och vi planerar vara färdiga den 19 december 2008. Hur schemat ska se ut däremellan ska vi bestämma när projektet startar. Vi har bokat två inledande möten med intressegruppen i Örebro den 12 och den 17 juni, vilket innebär att vi får möta museichefen för Örebro Läns Museum Lars Skoghäll, samt rektorn för Örebro Konstskola Peter Ekström. En nära kontakt finns med Jerk Alton, arkitekt SAR/MSA. Jerk utgör en drivande del av den intressegrupp som bildats och har goda kontakter med berörda parter och framtida samarbetspartners kring ett nytt konstmuseum.
Handledare och examinator
Vi har preliminärt fått Mikael Edén, professor i byggd miljö och hållbar utveckling på Chalmers arkitektur, som examinator och även som handledare. Vi hoppas även att hitta en handledare på Chalmers som kan hjälpa oss i de specifika frågorna kring utformning och gestaltning av ett konstmuseum. Utöver det har vi båda externa kontakter, med möjligheter att hjälpa oss med handledning och frågor. Vi önskar såklart också att intressegruppen i Örebro ska bistå oss i den mån det finns tid och utrymme, vår förhoppning är att samarbetet ska ge ömsesidiga möjligheter till utveckling och resonemang.