fredag 31 oktober 2008

Skissande

Vi arbetar så pennorna glöder med vårt blivande museum. Den här veckan har vi försökt utreda hur stort museet faktiskt kan vara på platsen, främst genom att rita former, former och former. Vi försöker låta bli att tänka "funktion", men det är svårt. Vi har arbetat så mycket med lokalprogram och logisitik så det sitter i ryggmärgen nu.

Här följer en del av våra skisser, hoppas de går att läsa. Det är grova utkast, en skiss från Linda och en från Cecilia. De kan se rätt olika ut, men eftersom vi jobbar utifrån samma program och samma idéer tror vi att de ska gå bra att slå samman och jobba vidare på. Det gäller bara att vara beredd att släppa sina "darlings"...

/Cecilia & Linda
















































måndag 27 oktober 2008

Avstämningsmöte i Örebro

I torsdag packade vi våra väskor och styrde kosan till Örebro, för att på fredagen träffa delar av vår beställargrupp på Länsmuseet. Vår förhoppning före mötet var att få ett OK på det vi gjort hittills, dvs. en check av lokalprogram och konceptidéer. Det måste vi säga att vi fick, inget omvälvande kom upp på mötet. Vi pratade lite om museets framtida organisation, skulle en sammanslagning av de olika institutioner med konstsamlande som en del av verksamheten slås samman så kommer vårt tänkta museum troligtvis inte räcka till. En så stor organisation skulle kräva ordentligt med kvadratmetrar. Men vi kom fram till att det är bättre att börja med att föreslå ett mindre museum, som vid behov kan ritas om till ett större om frågan skulle bli aktuell. Vi pratade också om museets inriktning, en fråga som kommit upp tidigare. Varken museet eller andra inblandade vill påstå att museet idag har en konstsamling som är tillräckligt intressant för att locka på nationell nivå, så en särskild inriktning kan vara en lösning. Vi har tidigare pratat om videokonst, en konstart som saknar en egen plats i Sverige idag. Naturligtvis extra intressant med tanke på den videofestival som i fredags invigdes i Örebro. Vi hade funderat på att göra ett besök på konstskolan för att hälsa på våra ”gamla reskamrater”, men det hade vi inget för. Hela gänget befann sig ute i staden för att ta del av videofestivalen, så det får bli en annan gång.

I övrigt fick vi med oss en del annat nyttigt från mötet, mestadels sådant som rör den direkta utformningen. Vi känner oss nöjda med responsen och satsar nu för fullt på utformningen.

Efter lunch på ett överfullt Coco Thai – har aldrig sett så mycket folk där – träffade vi Hans Hjalmarsson på Norrporten. Hans har hjälpt oss med ritningar, allmänna planer för centrum och goda tips, så vi tyckte det var dags att träffas i den riktiga världen tillskillnad från våra möten i cyberspace. Också ett mycket givande möte, vi fick med oss mycket information kring utvecklingen av centrala Örebro, något som så klart är viktigt att ta med när vi ska motivera varför Örebro behöver ett konstmuseum på torget. Dessutom visade det sig att Linda och Hans troligen kommer att ha en del med varandra att göra i framtiden, eftersom Norrporten som fastighetsägare anlitar Lindas kommande arbetsgivare Hålléns en hel del. Kul!

Hans var också bussig att följa med oss på ett nytt besök till skyddsrummen under länsstyrelsen. Perfekt, eftersom han känner till alla skrymslen och vrår där. Vi fick se jättemycket, allt från smått äckliga hål fyllda med spindlar till det utrymme som finns runt om själva rummen.



Rätt äckligt det också faktiskt, skyddsrummen befinner sig en bit under grundvattennivån, så det blir väldigt fuktigt. Vi testade till och med att stänga stötvågspartierna, något som folket uppe på torget måste undrat en del över. Skramlet var öronbedövande, för att inte tala om gnisslet och sirenen! Mycket spännande.


Vi lärde oss också att skyddsrummen inte är så känsliga för ombyggnad som vi trott, Hans trodde att det mesta av det vi vill göra går att genomföra. Han pushade oss faktiskt att göra mera, ta större grepp. Så då är det väl bäst att vi gör det!



En del av skyddsrummen är väldigt prydliga…


… medans andra fungerar som förvaring av diverse bråte…



Det finns sängplats för den som vill vila, madrass får man själv ta med sig.




Ett utrymme är öppet i två plan, utmärkt utställningslokal.


Och här finns ju redan konsten!


Vi tittade lite extra på trapporna, de är imponerande.

Vi vill såklart ge Hans ett STORT tack, att han tillbringade tre timmar med oss och våra tankar är väldigt generöst. Förhoppningsvis kan vårt projekt leda till lite nya idéer för Norrporten.
/ Cecilia & Linda

onsdag 22 oktober 2008

Inspiration

För att illustrera de tankar vi har kring utformningen av konstmuseet har vi satt samman en presentation. Bilderna visar inte exakt hur vi ska göra, utan är mer tänkta att peka i rätt riktning. Klicka på bilderna för att se dem i läsbar storlek!

/Cecilia & Linda























tisdag 21 oktober 2008

Handledarmöte

Igår måndag träffade vi vår handledare Peter Hulting för andra gången. Vi var lite osäkra inför mötet, eftersom vi är väl medvetna om att vi inte ritat så mycket som vi anser att vi borde gjort vid det här laget. Och det höll Peter med om. Så nu får vi ta oss i kragen och föra ned på papper alla de tankar vi har i våra huvuden. Peter tyckte att vi hade mycket material, vi har ju försökt att sammanställa alla idéer i text. Några saker vi diskuterade:
• Rita!!
Vi satsar på att ignorera alla funktioner vi arbetat med och skissar enbart på former.
Dra torgytan ända in i parken.
Vi planerar att inte bara låta parken krypa in i torgrummet, utan att även låta torget "rinna" vidare ut i Oskarsparken. På så sätt blir vårt museum inte en avslutning på det stora torget, utan ett element/en skulptur placerad torget.
En trappa/ramp skapar onödiga hinder för rörelser över torget.
Vi har diskuterat att entrén kanske inte ska vara på samma plan som torget, utan kanske en våning upp. Den idén har vi nu skrotat.
Slopa utställningshallen på entréplan.
Vi har försökt placera en av utställningshallarna i direkt anslutning till entrén, med nära kontakt med torget. Vi missade helt vikten av ett rymligt utrymme för samlingar, mingel etc. Upplevelsen av rymd är nog viktigare. Vi ska titta vidare på om de olika tankarna går att kombinera på något sätt.
Svart färg i stället för vit i skyddsrummen.
Kanske ska upplevelsen av den mörka underjorden förstärkas?
Våra texter kring konceptidéerna behöver utvecklas.
Jajamen. Och vi behöver ju faktiskt inte motivera varför vi inte gör på vissa sätt så länge vi motiverar det vi gör…

Vi pratade såklart även om mycket annat, men det behåller vi för oss själva.

På torsdag styr vi kosan mot Närke, för att på fredag träffa delar av vår beställargrupp på Länsmuseet. Förhoppningsvis får vi då klartecken på vårt lokalprogram och våra idéer. Vi ska även besöka Norrporten för att botanisera i ritningar och träffa vår kontakt där. Vi har ännu inte fått klartecken från Länsstyrelsen, men vi hoppas även hinna med ett besök i skyddsrummen.

/Cecilia & Linda

torsdag 16 oktober 2008

Funktionspussel

Vårt arbete just nu går ut på att försöka hitta logistiken i det framtida museet. Vi skissar med hjälp av ”funktionsblock”, som vi flyttar runt allt eftersom vi försöker hitta kopplingar och rörelser. Problemet är att komma ihåg att tänka i tre dimensioner, det ska inte bara fungera i plan utan också i sektion. Eftersom vi valt att försöka integrera skyddsrummen under Stortorget i museet, blir museet en byggnad som finns nästan lika mycket under jord som över mark.
Om du kikar vidare på våra skisser; det här är funktioner och kopplingar, inte illustrationer över hur museet ska se ut! Vi har inte tänkt oss en rektangulär byggnad mitt på torget, formen kommer av de begränsningar vi ser på byggnadens storlek.



Vi vill ha ett ”lätt” flöde genom byggnaden, med inbjudande verksamheter på entréplanet. Det som syns ut mot omgivningen ska signalera byggnadens innehåll.


Vi försöker samla den största delen av utställningsrummen i ett plan, helst med möjlighet till överljus. Katedralen är en idé vi fått efter att besökt Röda Sten i Göteborg, ett större utställningsrum med dubbel takhöjd.


Museets personal befinner sig än så länge högst upp i vår byggnad, där de kan få tillgång till takterrass och massor av ljus. Vi ser gärna att deras arbete synliggörs, men tror att de helst inte arbetar mitt i utställningarna.


Trappan ned till skyddsrummen har en central roll i våra skisser. Vi ser framför oss hur den tillsammans med en ny trappa skapar ett ”ljusschakt” genom alla museets våningsplan.


Vi försöker också att hela tiden reflektera hur ljuset ska komma in i museet, därför är det viktigt var de olika verksamheterna placeras, så att de som behöver det får bra dagsljus.


Någonstans behöver museet en funktionell lastbrygga för lastbilar, helst placerad så att den inte stör stadens fotgängare.


Grönskan finns hela tiden med i skisserna, och funderingarna på hur vi kopplar parken till museet.


På något sätt ska de olika verksamheterna och rummen kopplas till varandra och bilda ett invändigt (och utvändigt) flöde.


Genom att upprepa en form men modifiera den går det att skapa rumsligheter anpassade för verksamheterna.


Källarplanet i nivå med skyddsrummens lägsta plan, ca 10 meter under mark.


Det mellersta källarplanet.


Det översta källarplanet.


Entréplan.


Plan två med utställningshallarna.


Övre plan med personalutrymmen. Över det ska även tekniken planeras in.

Nästa vecka är det dags för halvtidspresentation i Örebro. Vi hoppas kunna presentera hur vi tänkt oss logistiken mellan museets olika delar, och även hur museet ska se ut i grova drag. Vi försöker även sätta samman ett material med de referenser och inspirationsbilder vi använder oss av. Ibland känns det som om alla idéer redan är tänkta…

/ Cecilia & Linda