fredag 22 augusti 2008
Våra snälla vaktmästare har såklart bistått oss med alla saker vi måste ha, vi vet faktiskt inte hur vi skulle klara oss utan Lennart och Peter. Det är nog på tiden att leverera några kanelbullar till deras fika igen.
Vi har haft vårt första handledarmöte med Michael Edén, och är numera officiellt examensarbetare. Efter några mindre ändringar har vi kunnat spika vårt program, så nu känns det verkligen som om vi är i gång. Vi jobbar för fullt med analysen av de platser vi valt ut för museet i Örebro, tanken är att den ska presenteras i Örebro nästa vecka. Vi har också tänkt ha en sammanställning och analys av våra studiebesök färdig till dess. Vi ska visserligen på fler besök men det är bra att hela tiden ha någorlunda färdigt material med sig genom processen. Vi skjuter lite på besöken till Kalmar och Öland, vi kan behöva lite ny inspiration när vi kommit en bit i ritandet.
Vi har också fått ytterligare en handledare. Vi fick klartecken från skolan på några externa timmar, och ringde till Peter Hulting. Peter har tidigare varit an av huvudpersonerna på Meter Arkitektur, idag finns han på egna kontoret Hulting Arkitekter. Vi har träffat på Peter i rollen som handledare tidigare, och tycker att han skapar en arkitektur som passar oss. Peter tackade lyckligtvis ja, så nu har vi två kompetenta handledare som vi känner oss trygga med. Vi uppskattar klarspråk och raka besked, och det tror vi att vi kommer få både från Michael och från Peter. Dessutom kommer de att komplettera varandra bra.
Nästa vecka kommer att innebära en del läsande och funderande, främst pga att Linda behöver vara på plats i Kumla för att avsluta ett projekt hos Arkitektur & Byggnadsvård. Tack och lov finns ju Internet, så vi kan nog beta av en del jobb på distans.
/Cecilia & Linda
Konstresa i Baltikum
Måndagen 8 september
Avfärd med färjan mot Tallinn, Estland.
Tisdagen 9 september
Besök på KUMU Art Museum.
Onsdagen 10 september
Ankomst till Riga, Lettland. Besök på Latvijas Nacionalais Maklas Muzejs (Lettiska Nationalmuseet).
Torsdagen 11 september
Ankomst till Vilnius, Litauen. Besök på Sinolaikinio meno centras (Centrum för Samtidskonst)
Fredagen 12 september
Ankomst till Gdansk, Polen. Besök på Muzeum Narodowe w Gdansku (Nationalmuseet i Gdansk).
Avfärd med färjan
Lördagen 13 september
Ankomst till Nynäshamn. Bussfärd till konstskolan.
Tufft – som sagt.
/Cecilia & Linda
Studiebesök i Värmland och Örebro
Museet har brottats med ungefär samma problem som Örebro Länsmuseum, och bestämde sig slutligen för en tillbyggnad. I den nya delen ryms de kulturhistoriska utställningar som museet har, och även en lokal för tillfälliga utställningar. När vi var där så fanns här en utställning om 60-talet. Lite före vår tid, men det är lustigt att se hur mycket som skulle kunna vara producerat idag, modet känns igen!
Efter lunch for vi vidare till Kristinehamn, efter att ha hört ryktet om att deras konstmuseum är väldigt bra. Museet i Kristinehamn är inte som museet i Karlstad placerat centralt, utan ligger lite i utkanten. Här tycks det som om besökarna främst är här för att titta på konsten, vilket såklart är museets mening. Men möjligheten till slumpmässiga besök från förbipasserande tycks liten. Visserligen ligger byggnaden bra placerat med närheten till en promenad längs vattnet, men miljön i övrigt känns ännu inte direkt inbjudande. Däremot tycks det som om mycket är på gång i området, kanske är det här Kristinehamns kommande gräddhylla? Museets i sig är en ombyggnad. Vi tittade på en utställning av Gerd Göran, en riktigt färgglad och blommande upplevelse. I en byggnad bredvid fanns en utställning som handlade om konstnärers relation till Rum, lämpligt kan tyckas. Denna del av museet kändes provisorisk, två trappor upp, samma ingång som till tandläkaren. Men den funkade. Vi avslutade dagen i Kristinehamn med att leta oss ut till Picasso-statyn som finns här. Det är en bit att köra, men vägen dit är jätefin.
Efter en välbehövlig fika besökte vi Örebro Konsthall. Utställningsytan här är rätt så liten, vi gissade att lokalen tidigare har varit bank. Men en riktigt bra utställning.
Nu när vi äntligen var i Örebro tillsammans kunde vi titta på de platser som diskuterats för museets placering. Vi har valt ut fem platser som vi ska ”snabbanalysera” för att kunna besluta vilken vi tycker är mest lämplig. För Linda, som är bekant med Örebro, var det spännande att titta på miljön med nya ögon. För Cecilia blev det såklart många intryck att smälta, vilket säkert bidrag till att hon sov gott den natten!
Men innan dagen i Örebro var till ända hade vi ett väldigt spännande besök kvar. Tillsammans med Jerk Alton och Hannah Ljung från Fastighetsförvaltningen besökte vi Länsstyrelsen – eller rättare sagt de mystiska skyddsrum som finns under Stortorget!
Studieresa i Danmark
I Arken hittade vi en hel del konst som tilltalade oss, även Lindas annars mindre konstintresserade sambo fann en hel del pärlor. Tyvärr fick vi inte ta några bilder inne i hallarna, trots våra försök att skylla på att vi är arkitektstudenter… Linda blev till och med bannad av en vakt när hon försökte ta upp ett tuggummi ur väskan… Tydligen är betonggolven i Arken extra känsliga för tuggummi! Men några bilder från utsidan blev det ändå, och vi tog faktiskt några smygbilder på toaletten. Det gemensamma handfatet vi fann där tilltalade oss mycket.
Efter att ha passerat Öresundsbron – premiär för Linda och Uffe – så åkte vi till Malmö Konsthall. Det var en lättnad att komma till Sverige med vårt utmärkta skyltningssystem!! Konsthallen är visserligen inte stor, men bjöd på mycket nyttigt. Vi har under alla studiebesök kikat lite extra på hur man har hanterat dagsljus och installation, och här var just ljuset hanterat på ett snyggt sätt. De snedskurna, små lanterninerna som täcker stora delen av hallens tak släpper in mycket ljus, men så gott som enbart i reflekterad form. Detta skapar ett bra allmänljus. Dessutom var lanterninerna lätta att ”släcka”, så det gick att skapa mörkare utställningsytor om man så önskar.
torsdag 21 augusti 2008
Vårt färdiga examensprogram!
Vi bifogar vårt program.
/Cecilia & Linda
Göteborg
20 augusti 2008
Konstmuseum i Örebro
Program för examensarbete på Chalmers Arkitektur
Cecilia Wretström & Linda Östbro
HT 2008
Bakgrund till projektet
Det har under ett flertal år pågått en diskussion i Örebro kring frågan om ett nytt konstmuseum. Bland annat har ett antal debattartiklar publicerats i Nerikes Allehanda. En av intressenterna, arkitekt SAR/MSA Jerk Alton, tillfrågade oss om möjligheten att rita ett förslag till konstmuseum som examensarbete. Intressegruppen – också bestående av bland andra Gösta Lönnberg, Örebro läns museums museichef Lars Skoghäll och rektorn för Örebro Konstskola Peter Ekström – är vår beställare i den mening att de är initiativtagare till en utredning kring ett nytt museum.
Övergripande idé
Vårt uppdrag är att formge ett nytt konstmuseum i Örebro. Konstmuseet ska följa aktuella riktlinjer för en hållbar utveckling vad det gäller materialval och byggtekniker, likväl som för museets plats i staden och dess påverkan på sin miljö. Examensarbetets fokus kommer att ligga på gestaltningen av konstmuseet, men kommer utöver detta även att innehålla en inledande utredning kring val av plats och av vilka verksamheter som kan vara lämpliga att inhysa i museet. Vi ser resultatet av vårt examensarbete som ett inlägg i den pågående diskussionen.
Problem- och frågeställningar
· Val av plats:
I dagsläget finns ingen bestämd plats för museet. I centrala Örebro finns ett antal platser där ett museum skulle kunna placeras. Platserna har alla olika förutsättningar och kommer att inverka på museet och dess närmiljö. I vår uppgift ingår att med hjälp av analyser och skisser föreslå den plats vi tycker är mest lämpad.
· Museets verksamheter:
Utöver fasta konstutställningar kommer museet att innehålla ett flertal andra verksamheter. I samarbete med Örebro Länsmuseum och intressegruppen behöver vi fastslå vilka dessa verksamheter är och vilken roll de spelar för museets utformning.
· Verklighet vs. vision:
En av problemställningarna i projektet berör förslagets roll som debattinlägg. För att skapa ett starkt diskussionsunderlag behövs ett förslag som ger uppmärksamhet till frågan om ett framtida museum. Vår vilja är att göra ett visionärt projekt som samtidigt är verklighetsförankrat. Ett bra förslag hanterar bägge frågorna men balansen däremellan är svår.
Avgränsning och kontext
Eftersom vi kommer att arbeta mot en beställare – i form av en intressegrupp – så ska vårt förslag ta avstamp i de konkreta behov som finns. Behoven har sitt ursprung dels i vår beställares krav, dels i de behov vi ser. Som avgränsning ser vi till det konkreta, vår uppgift är att föreslå ett konstmuseum som är praktiskt byggbart och projekterat ur en hållbar synvinkel.
Mål
Vi ska formge en byggnad som är väl förankrad på den plats vi valt. Vårt förslag ska uppfylla de krav som en hållbar utveckling ställer på en byggnad. Vi ska gestalta ett nytt konstmuseum som tilltalar såväl besökare som verksamma och aktiva i byggnaden. Eftersom en diskussion kring frågan om ett nytt konstmuseum i Örebro pågår, är vår förhoppning även att vårt förslag kan bli ett bra diskussionsunderlag för den fortsatta debatten.
Metod
Vår önskan är att få möjlighet att testa och utveckla de kunskaper vi fått under arkitektutbildningen. Vi vill öva oss i att förstå och sätta oss in i en publik byggnads påverkan på sin omgivning, och också i teorin prova de olika material och byggtekniker som utvecklats inom ramen för hållbar utveckling.
Vi planerar att jobba tillsammans och inte dela upp arbetet nämnvärt. Där igenom kan vi dra nytta och lära oss av varandra. Vi tänker föra projektet framåt genom fortlöpande undersökningar och skisser där vi pendlar mellan de olika arbetssätten. Vårt arbetsmaterial ska under arbetets gång vara möjligt att redovisa både i form av bild och text. Dels för att tydliggöra projektet för oss själva men också för att underlätta inför slutpresentationen. Vi tänker också presentera vårt arbete för intressegruppen i halvtid. Detta för att försäkra oss om att vi är på rätt spår, och för att skapa ett delmål.
Litteratur, material och förebilder
Vi kommer inför och under projektets gång genomföra ett antal studiebesök. Dessa ska fungera som inspiration och peka på speciella förutsättningar för konstmuseer. Vi kommer under vecka 34 ta kontakt med Arkitekturbiblioteket på Chalmers för att få hjälp med aktuell litteratur. Ritningsunderlag över befintligt länsmuseum samt aktuella tomter finns att tillgå. Kontakt kommer även att tas med berörda
parter inom kommun, landsting och regionförbund.
Preliminär tidsplanering
v. 32
Studiebesök Skåne/Danmark
33
Studiebesök Örebro/Värmland
Dokumentation av aktuella platser
34
Färdigställande av program
SWOT-analys av platser
Sammanställning av studiebesök
35
Val av plats
Möte med intressegruppen
36
Funktionsprogram
Miljöprogram
Platsmodeller
37
Konstresa Baltikum (Studiebesök)
38
Skissa i bild och modell!
39
↓
40
↓
41
↓
42
↓
43
Färdigställande av utformningsskisser
Halvtidspresentation i Örebro
44
Detaljer och system
45
↓
46
↓
47
Presentation!
48
↓
49
Slutseminarium
50
51
Examination 19 december!
Redovisning
Vårt slutgiltiga förslag ska innehålla:
· Projektets bakgrund och förutsättningar
· Plats- och konsekvensanalys
· Program över museets verksamheter
· Lokalprogram med ytor och volymer
· Miljöprogram
· Gestaltning
· Viktiga detaljer
· Tekniska system
Handledare och examinator
Vi har Michael Edén, professor i byggd miljö och hållbar utveckling på Chalmers arkitektur, som examinator och handledare. Vi ska även hitta en handledare som kan hjälpa oss i de specifika frågorna kring utformning och gestaltning av ett konstmuseum. Utöver det har vi båda externa kontakter, med möjligheter att hjälpa oss med handledning och frågor. Vi önskar såklart också att intressegruppen i Örebro ska bistå oss i den mån det finns tid och utrymme, vår förhoppning är att samarbetet ska ge ömsesidiga möjligheter till utveckling och resonemang.
fredag 8 augusti 2008
Louisiana Konstmuseum
Louisiana
Modell av Kunsthaus Graz, Österrike. Arkitekter Spacelab & Peter Cook/Colin Fournier
Ödet tycks vara med oss i starten av vårt examensarbete, för lyckligt nog finns en utställning om just nya konstmuseer på Louisiana just nu. Tyvärr var utställningskatalogen på engelska slut - den på danska känns lite svårläst - men vi ska jaga rätt på förlaget för att se om den går att få tag på. Hur mycket man än vill är det svårt att ta in precis allt från en utställning, men vi läste, fotograferade och diskuterade så mycket vi orkade. Just nu tycks det vara väldigt populärt med svulstiga, organiska former, så populärt att begreppet post-Bilbau har fått fäste. Det finns väldigt många extremt spektakulära byggnader, både på papper, under uppförande och i realiteten. Frågan är dock om det verkligen går att upprepa effekten som åstadkoms i Bilbau, kanske början världen bli lite trött på våghalsade arkitekter som vill sätta sitt namn på kartan tillsammans med städer i desperat behov av uppmärksamhet? Särskilt med tanke på att arkitekterna inte är särskilt många, ibland känns det som om det är samma handfull som åker världen runt och frälser städerna.
Men många av de projekt vi såg innehåller mycket bra, det blir alltid intressant när museerna tydligt har hittat sin plats i staden, när byggnaden har en klar kommunikation med sin omgivning.
Vi har tittat en hel del på hur de olika museerna vi besökt löst frågan med ljuset och installationer. Louisiana är nog inte det museum som kommit längst i dessa frågor, men byggnaden har en del år på nacken och mycket har hänt inom tekniken. Det Louisiana tappar i form av lämpliga lokaler med tanke på konsten, tar museet igen i form av sina rumsligheter. Det är lätt att följa museets rörelse runt , och byggnaden bidrar till att nya saker inträffar runt varje hörn. Att Louisiana lyckats är tydligt, jag har aldrig sett så mycket människor på ett konstmuseum. Vi snurrade i fyra varv innan vi hittade en parkeringsplats, vilket talar sitt tydliga språk. Här blandas barnfamiljer, äldre, kultureliten och långväga turister med kamera på magen. Platsen gör säkert sitt till, utsikten över Öresund är magnifik. Men museet känns välkomnande och lättillgängligt - trots att vi vid flera tillfällen påpekade att de svenska kraven på just tillgänglighet definitivt inte gäller här... Som rullstolsbunden kommer du inte in till en del av utställningshallarna.
Vi såg många fina exempel på hur arkitekter använder sig av skissande.
På det stora hela är jag väldigt förtjust i Louisiana, både byggnaden och utställningarna. Vad konsten gäller hittade jag inga favoriter, så det bästa med besöket måste jag säga är museet i sig!
/Linda