torsdag 21 augusti 2008

Vårt färdiga examensprogram!

Nu är vi äntligen färdiga med vårt examensprogram. Onsdag morgon hade vi vårt första möte med vår handledare Michael Edén, så nu är vi officiellt registrerade som exjobbare. Det känns bra! Vi jobbar på med SWOT-analyser på olika platser i Örebro, samt försöker få ihop sammanställningen av de studiebesök vi gjort. Efter att vi förra veckan tillbringade en dag i Örebro har vi gott om material att jobba med. Ett stort TACK till Michael Andersson på Örebro Länsmuseum, vår rundtur på museet var väldigt givande! Vi har även fått kontakt med en del andra människor som på olika sätt har intresse av vårt jobb. Hittills har vi fått enbart positiva reaktioner - KUL!
Vi bifogar vårt program.

/Cecilia & Linda


Göteborg
20 augusti 2008

Konstmuseum i Örebro


Program för examensarbete på Chalmers Arkitektur
Cecilia Wretström & Linda Östbro
HT 2008

Bakgrund till projektet
Det har under ett flertal år pågått en diskussion i Örebro kring frågan om ett nytt konstmuseum. Bland annat har ett antal debattartiklar publicerats i Nerikes Allehanda. En av intressenterna, arkitekt SAR/MSA Jerk Alton, tillfrågade oss om möjligheten att rita ett förslag till konstmuseum som examensarbete. Intressegruppen – också bestående av bland andra Gösta Lönnberg, Örebro läns museums museichef Lars Skoghäll och rektorn för Örebro Konstskola Peter Ekström – är vår beställare i den mening att de är initiativtagare till en utredning kring ett nytt museum.


Övergripande idé
Vårt uppdrag är att formge ett nytt konstmuseum i Örebro. Konstmuseet ska följa aktuella riktlinjer för en hållbar utveckling vad det gäller materialval och byggtekniker, likväl som för museets plats i staden och dess påverkan på sin miljö. Examensarbetets fokus kommer att ligga på gestaltningen av konstmuseet, men kommer utöver detta även att innehålla en inledande utredning kring val av plats och av vilka verksamheter som kan vara lämpliga att inhysa i museet. Vi ser resultatet av vårt examensarbete som ett inlägg i den pågående diskussionen.


Problem- och frågeställningar
· Val av plats:
I dagsläget finns ingen bestämd plats för museet. I centrala Örebro finns ett antal platser där ett museum skulle kunna placeras. Platserna har alla olika förutsättningar och kommer att inverka på museet och dess närmiljö. I vår uppgift ingår att med hjälp av analyser och skisser föreslå den plats vi tycker är mest lämpad.
· Museets verksamheter:
Utöver fasta konstutställningar kommer museet att innehålla ett flertal andra verksamheter. I samarbete med Örebro Länsmuseum och intressegruppen behöver vi fastslå vilka dessa verksamheter är och vilken roll de spelar för museets utformning.


· Verklighet vs. vision:
En av problemställningarna i projektet berör förslagets roll som debattinlägg. För att skapa ett starkt diskussionsunderlag behövs ett förslag som ger uppmärksamhet till frågan om ett framtida museum. Vår vilja är att göra ett visionärt projekt som samtidigt är verklighetsförankrat. Ett bra förslag hanterar bägge frågorna men balansen däremellan är svår.


Avgränsning och kontext
Eftersom vi kommer att arbeta mot en beställare – i form av en intressegrupp – så ska vårt förslag ta avstamp i de konkreta behov som finns. Behoven har sitt ursprung dels i vår beställares krav, dels i de behov vi ser. Som avgränsning ser vi till det konkreta, vår uppgift är att föreslå ett konstmuseum som är praktiskt byggbart och projekterat ur en hållbar synvinkel.


Mål
Vi ska formge en byggnad som är väl förankrad på den plats vi valt. Vårt förslag ska uppfylla de krav som en hållbar utveckling ställer på en byggnad. Vi ska gestalta ett nytt konstmuseum som tilltalar såväl besökare som verksamma och aktiva i byggnaden. Eftersom en diskussion kring frågan om ett nytt konstmuseum i Örebro pågår, är vår förhoppning även att vårt förslag kan bli ett bra diskussionsunderlag för den fortsatta debatten.


Metod
Vår önskan är att få möjlighet att testa och utveckla de kunskaper vi fått under arkitektutbildningen. Vi vill öva oss i att förstå och sätta oss in i en publik byggnads påverkan på sin omgivning, och också i teorin prova de olika material och byggtekniker som utvecklats inom ramen för hållbar utveckling.
Vi planerar att jobba tillsammans och inte dela upp arbetet nämnvärt. Där igenom kan vi dra nytta och lära oss av varandra. Vi tänker föra projektet framåt genom fortlöpande undersökningar och skisser där vi pendlar mellan de olika arbetssätten. Vårt arbetsmaterial ska under arbetets gång vara möjligt att redovisa både i form av bild och text. Dels för att tydliggöra projektet för oss själva men också för att underlätta inför slutpresentationen. Vi tänker också presentera vårt arbete för intressegruppen i halvtid. Detta för att försäkra oss om att vi är på rätt spår, och för att skapa ett delmål.


Litteratur, material och förebilder
Vi kommer inför och under projektets gång genomföra ett antal studiebesök. Dessa ska fungera som inspiration och peka på speciella förutsättningar för konstmuseer. Vi kommer under vecka 34 ta kontakt med Arkitekturbiblioteket på Chalmers för att få hjälp med aktuell litteratur. Ritningsunderlag över befintligt länsmuseum samt aktuella tomter finns att tillgå. Kontakt kommer även att tas med berörda
parter inom kommun, landsting och regionförbund.


Preliminär tidsplanering

v. 32
Studiebesök Skåne/Danmark
33
Studiebesök Örebro/Värmland
Dokumentation av aktuella platser
34
Färdigställande av program
SWOT-analys av platser
Sammanställning av studiebesök
35
Val av plats
Möte med intressegruppen
36
Funktionsprogram
Miljöprogram
Platsmodeller
37
Konstresa Baltikum (Studiebesök)
38
Skissa i bild och modell!
39

40

41

42

43
Färdigställande av utformningsskisser
Halvtidspresentation i Örebro
44
Detaljer och system
45

46

47
Presentation!
48

49
Slutseminarium
50

51
Examination 19 december!


Redovisning
Vårt slutgiltiga förslag ska innehålla:
· Projektets bakgrund och förutsättningar
· Plats- och konsekvensanalys
· Program över museets verksamheter
· Lokalprogram med ytor och volymer
· Miljöprogram
· Gestaltning
· Viktiga detaljer
· Tekniska system


Handledare och examinator
Vi har Michael Edén, professor i byggd miljö och hållbar utveckling på Chalmers arkitektur, som examinator och handledare. Vi ska även hitta en handledare som kan hjälpa oss i de specifika frågorna kring utformning och gestaltning av ett konstmuseum. Utöver det har vi båda externa kontakter, med möjligheter att hjälpa oss med handledning och frågor. Vi önskar såklart också att intressegruppen i Örebro ska bistå oss i den mån det finns tid och utrymme, vår förhoppning är att samarbetet ska ge ömsesidiga möjligheter till utveckling och resonemang.

Inga kommentarer: